Sušené zdravé a chutné

Sušenie poznali ľudia už tisícky rokov dozadu. Ide o najstarší spôsob uchovávania potravín. Obrovskou výhodou je to, že potraviny takto nestrácajú takmer žiadne zo svojich vlastností, teda zdraviu prospešných látok. sušené ovocie a zelenina, preto dokáže v zime poslúžiť ako výborný zdroj vitamínov. v nasledujúcom článku si môžete prečítať niekoľko výborných tipov.

vajíčka

  • Vysušiť si môžete takmer čokoľvek. Najčastejšie týmto spôsobom uchovávame huby, cesnak, cibuľu, strukoviny a bylinky. Dá sa to ale aj s inými potravinami. Ak si napríklad nakrájate cuketu na tenké kolieska, dáte ju vysušiť a v zime budete chcieť čerstvú cuketu, stačí tieto kolieska namočiť do vody a máte hotovo.

  • So zvyškov zeleniny, si zas môžete pripraviť sušené korenie, v podstate akúsi domácu vegetu. Všetok vysušte, rozomeľte a dochucovadlo jedál je na svete.


Nebojte sa experimentovať. Na sušenie je vhodná naozaj všetka zelenina aj ovocie. sušená mrkva, petržlen, zeler, alebo kukurica. Obrovskou výhodou je, že takto zakonzervované potraviny nezaberajú veľa miesta.

sušené ovoce

Ak chcete, aby vám takéto potraviny vydržali čo najdlhšie, musia byť usušené na sto percent. to zistíte tak, že sa vám medzi prstami roztrúsia. Takto vám vydržia pokojne i roky. Neplatí to iba v prípade paradajok, ktoré musia ostať trošku mäkké. Chceli by ste vedieť ? Je to veľmi jednoduché. Stačí ich vysušiť a naložiť do kvalitného oleja.

Sušené potraviny musíte odložiť do uzatvárateľnej nádoby ideálne je sklo, poprípade plast. Vyhnite sa papierovým, alebo látkovým vrecúškam. V nich totiž potraviny veľmi ľahko nasajú vlhkosť.

Vysušiť si môžete aj mäso. Na to ale budete musieť bezvýhradne použiť sušičku. Teplotu nastavte na najvyšší stupeň. Nemalo by to byť menej ako sedemdesiat stupňov Celzia. Mäso musí byť dokonale suché. Konzistencia je po vysušení mierne mäkká.