Domáce úlohy: pre a proti

Odporcovia domácich úloh uvádzajú niekoľko argumentov. Po prvé, ak by boli zrušené, dieťa bude mať viac voľného času na komunikáciu s rodičmi a na iné užitočné aktivity. Tento argument podporili aj naši blogeri. „Po piatich alebo šiestich hodinách sedenia pri stole nešťastné dieťa príde domov a dostáva sa znova do tzv. úlohy. V skutočnosti je dieťa zapísané do systému doživotného väzenia.

pomůcky

Názory na užitočnosť domácich úloh sú úplne odlišné. Niektorí rodičia a učitelia sa domnievajú, že ide o stres a plytvanie časom, iní dokazujú jeho výhody v súčasnom vzdelávacom systéme. Hlavný argument „pre“ – akýkoľvek nový materiál vyžaduje konsolidáciu získaných zručností. Na hodinu sa vedomosť prenesie do krátkodobej pamäti, potom je len potrebné premeniť ich na dlhodobú pamäť, opakovanie je nevyhnutné. Platí to najmä pre žiakov základných škôl. Ďalší prínos – robiť domácu úlohu pomáha rozvíjať sebavedomie, vytrvalosť a zodpovednosť u dieťaťa od prvých rokov štúdia.

děti

Odporcovia domácich úloh dávajú veľa protiargumentov a hovoria o potrebe zmeny vzdelávacieho systému. Hlavným dôvodom, prečo deti nepotrebujú domácu úlohu, je reštartovanie detí. Stres, strach z toho, že sa nevedia učiť, môže mať škodlivý vplyv na duševné zdravie dieťaťa. Avšak, rovnako ako aj na fyzické zdravie: skolióza a zlý zrak – skutočný problém moderných školákov. Kvôli vysokému zaťaženiu deti spia menej čo vedie k dlhodobým problémom so spánkom. Prívrženci zmeny vo vzdelávacom systéme sa domnievajú, že hlavnou úlohou učiteľa je organizovať vzdelávacie aktivity a poskytnúť dieťaťu praktické vedomosti.

malování

Dnes sa často uvádza príklad fínskeho systému vzdelávania, kde je štúdia postavená v podobe hry a domáce úlohy sú takmer neprítomné, ako aj hodnotenia a skúšky. Najviac zaťažení sú japonskí školáci, absolvujú skúšku aj pri vstupe do 1. triedy. Na japonskej základnej škole je zriedka viac ako 4 hodiny denne a domáce úlohy nie sú k dispozícii, ale na dovolenku deti dostanú pomerne rozsiahle úlohy. Aké sú podľa Vás?